Prima Sesiune în țară, la Brăila a Programului Național  „SECURITATE CIBERNETICĂ. Inițiere pentru Seniori” lansat de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, în parteneriat cu ICI București

La Brăila va avea loc cea de-a III-a sesiune a programului naţional “SECURITATE CIBERNETICĂ. Iniţiere pentru Seniori”, un proiect lansat anul trecut de Asociaţia Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, derulat în parteneriat cu ICI București – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică și sponsorizat de CEC Bank, UniCredit Bank, ACRONIS, Garanti BBVA și susținut de ECDL România.

Astfel, după succesul primelor două sesiuni la care au participat peste 250 de seniori din București și din Ilfov, următorul eveniment se va desfășura luni, 31 martie 2025, între orele 12.00 – 14.00 la GRAND HOTEL ORIENT (Bd. Rubinelor nr. 1) din Brăila.

Procesul de înscriere la cele două sesiuni de cursuri s-a realizat atât printr-un apel public deschis, cât și în baza invitațiilor adresate instituțiilor și organizațiilor care derulează activități destinate persoanelor vârstnice.

În acest fel, procesul de înscriere a fost caracterizat de o abordare transparentă și inclusivă, asigurând accesul seniorilor la oportunitățile educaționale oferite de acest program național.

Aceste cursuri cuprind mai multe sesiuni de instruire care au avut și vor avea loc atât în București, cât și în marile orașe ale țării (după Brăila, va urma luna viitoare, orașul Brașov), având ca scop securitatea cibernetică şi prevenirea fraudelor online, dar și recunoașterea și evitarea atacurilor cibernetice prin educarea seniorilor privind cunoaşterea metodele de protecţie.

Importanţa acestui proiect este una majoră și datorită faptului că, într-o lume aflată în continuă mişcare şi schimbare, li se oferă persoanelor vârstnice oportunitatea de a învăţa cât mai multe în ”contextul abordării multidisciplinare a conceptului de îmbătrânire activă”.

Principalele subiecte care vor fi dezbătute la Brăila de specialiști și experți de la ICI București, ACRONIS și ECDL România fac referire la educare și conștientizare, cunoștințe tehnice minime și bune practici împotriva amenințărilor și escrocheriilor cibernetice în mediul online.

ICI București – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (Adrian Victor Vevera, Director General) – cel mai important institut din domeniul cercetării, dezvoltării și inovării în tehnologia informației și a comunicațiilor din România a fost distins cu Premiul ”eInnovation” în cadrul Galei Premiilor ”eFinance” – ediția XXII, organizată de Finmedia și revista Piața Financiară”.

ECDL este cel mai răspândit program de certificare a competențelor digitale recunoscut la nivel internaţional în peste 100 de ţări și numără până în prezent peste 17 milioane de persoane înregistrate în program.

„La ora actuală, aproape oricine poate utiliza mediul online pentru a afla cele mai noi știri și informații, a consulta diverse site-uri, a accesa şi viziona programe, videoclipuri și emisiuni, oricine își poate gestiona conturile bancare, poate achita diverse facturi sau poate face cumpărături online” – spune Alexandra Dobre, Fondator al Asociației Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă

Seniorii noștri se descurcă foarte bine cu reţelele de socializare și comunică şi prin e-mail sau whatsapp şi toate acestea cu plăcere și eforturi minime. Dar, nu odată s-au confruntat cu diversele capcane ale tehnologiei modernedevenind victime sigure ale atacatorilor cibernetici. 

Statisticile din România privind tentativele de phishing şi numărul crescut al păgubiţilor sunt îngrijorătoare, mai ales în rândul vârstnicilor.

Scopul principal este obținerea datelor bancare și accesul la conturile bancare, la conturile de social media, la conturile și aplicațiile create pentru magazinele online, firmele de curierat sau la email-ul personal.

De aceea, pentru a nu mai fi ţinte sigure ale escrocheriilor cibernetice, seniorii trebuie să înveţe care sunt principalele amenințări cibernetice și modalităţile prin se pot recunoaște semnele unei tentative de atac în mediul online.”

”Bune practici împotriva escrocheriilor cibernetice în mediul online” a fost tema principală a primei sesiuni cu prilejul căreia seniorii au aflat despre cât de important este să cunoască beneficiile, dar și capcanele tehnologiei moderne, dobândind astfel cunoștințele necesare pentru a evita riscurile inerente de tip Phishing, CyberBullying, Accesul la Datele Personale sau Exploatarea unor breșe de Securitate Cibernetică.

Cu astfel de probleme s-au confruntat cel puțin odată persoanele vârstnice, fără experiență și fără cunoștințe esențiale în domeniu, acestea devenind principalele ținte, dar și victime ale escrocheriilor în mediile online. Și toate, în timp ce tehnologia cucereşte lumea şi face îi face pe oameni, indiferent de vârstă, dependenţi de comunicarea cu familia, prietenii, colegii și cu diverse cunoștințe, dar și cu acei așa-numiți ”prieteni virtuali” pe care nu îi cunosc sau care se ascund în spatele unor identități false. Fără acces facil și imediat la informaţii, la comerţul online, plata facturilor şi accesarea diverselor servicii, inclusiv medicale și sociale, majoritatea disponibile online, cei mai mulţi nici măcar nu își mai concep existenţa.

Tehnologiile moderne vin cu foarte multe avantaje pentru toată lumea, tineri sau seniori. Ne gândim la seniori în general și în special la faptul că unii au o mobilitate mai redusă și tehnologia online îi ajută și pot rezolva cam tot ce presupune deplasare sau stat la rând pentru a face plăți sau a face transferuri de bani.

Nu trebuie însă să uităm că aceste avantaje vin și cu riscuri, care pot fi depășite prin instruire, prin educație în ceea ce privește siguranța online.

Trebuie să fim alături de seniorii noștri și să le punem la dispoziție cunoștințele necesare pentru a naviga în siguranță în mediul online, să îi ajutăm să aibă o viață puțin mai liniștită. Astfel că acest proiect de inițiere pentru seniori este lăudabil și ne bucurăm că și CEC Bank poate fi parte a proiectului de instruire și poate oferi sprijin acestui demers”, transmite Cristian  Rebegea, Director al Direcției Securitatea Informației și Administrarea Infrastructurii IT&C, CEC Bank.

Cea de-a doua sesiune a continuat demersul de educare și conștientizare al seniorilor în ceea ce privește siguranța în mediul digital. Participanții au avut ocazia să aprofundeze informațiile prezentate anterior și să exploreze noi strategii pentru protecția împotriva atacurilor cibernetice.

Printre subiectele abordate s-au numărat identificarea și prevenirea fraudelor online, protejarea datelor personale și securizarea dispozitivelor, recunoașterea tentativelor de phishing și a altor tipuri de atacuri cibernetice.

Au fost recapitulate subiectele abordate în prima sesiune desfășurată în luna ianuarie și au fost aprofundate tematici referitoare la metodele de securitate cibernetică pentru vârstnici, urmate de o sesiune de întrebări și răspunsuri:

  • Principalele tipuri de escrocherii cibernetice în mediul online
  • Strategii eficiente și măsuri de protecție împotriva fraudelor cibernetice
  • Resurse oficiale pentru raportarea incidentelor de securitate cibernetică
  • Instrumente și aplicații pentru localizarea dispozitivelor pierdute sau furate
  • Autoritățile (numerele de telefon și website-urile) la care se pot face reclamații de către victime: POLIȚIA (telefon 112), BANCA (telefon și email) și PNRISC – DNSC, Platforma naţională pentru raportarea incidentelor de securitate cibernetică (telefon 1911, numărul unic pentru raportarea incidentelor de securitate ciberneticăsau pe https://pnrisc.dnsc.ro/).
  • Tipuri de parole folosite și sfaturi de alegere și memorare a acestora
  • Exemple de mesaje la care seniorii au răspuns neștiind dacă sunt periculoase sau nu
  • Măsuri de protecție împotriva escrocheriilor prin aplicații cibernetice de tip social media

“SECURITATE CIBERNETICĂ. Iniţiere pentru Seniori” este un proiect esențial pentru siguranța și bunăstarea generațiilor vârstnice și a devenit o prioritate pentru toți cei implicați și dornici de a-i ajuta pe seniorii din București, dar și din toată țara să navigheze în spațiul digital în siguranță, informându-i despre principalele riscuri la care se pot expune în mediul online și ce trebuie să cunoască și cum trebuie să procedeze pentru a se proteja. Cu ajutorul specialiștilor în securitate cibernetică, al ONG-urilor și autorităților locale se vor  organiza periodic sesiuni de instruire pentru seniori atât în București, cât și în fiecare județ.

Inițiator:  Asociația Institutul Român pentru Îmbătrînire Activă

Partener:  ICI București – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică

Sponsori PLATINUM: UniCredit Bank, CEC Bank 

Sponsori BRONZE:  ACRONIS, Garanti BBVA

Partener susținător: ECDL

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.